maanantai 14. huhtikuuta 2014

Piha- ja puutarhatrendit 2014

Lueskelin viikonloppuna lehdistä piha- ja puutarhatrendeistä kesälle 2014. Kivaan suuntaan ollaan niiden suhteen menossa! Tosin eihän trendit mitään lakeja ole ;) Eiköhän jokainen tee just niin kuin itse tykkää, ja omaa silmää miellyttää. Mutta on se silti mukava olla vähän kärryillä siitä, mitkä suuntaukset nyt on vallalla.

·         Moniarvoisuus ja –vivahteisuus on nosteessa puutarhoissa ja ulkosisustamisessa. Nyt yhdistellään surutta eri materiaaleja ja muotoja, ja DIY on edelleen kova sana.

·         Luonnonmukaisuus ja kierrätysmateriaalien käyttö jatkavat, esimerkiksi kierrätyspuusta valmistettujen kalusteiden käyttö kasvaa. Uutta on kierrätysmateriaalien yhdistäminen moderniin muotokieleen. Kalusteet ja somisteet pidetään kevyinä ja ilmavina.
 

·     Yksittäiset puutarhatuolit ja pienet pöydät korvataan nyt retki- tai piknik-kaluston näköisillä pitkillä penkeillä ja pöydillä. Esimerkiksi Granitissa oli kivoja kevyitä, kokontaittuvia kalusteita. Toisaalta omaa silmää miellyttävät myös tukevat puupöydät- ja penkit.



·         Vesielementit tulevat taas. Suosittuja ovat lampi-terassi –kokonaisuudet, ja itseäni miellyttää ajatus suojaisasta kylpykeitaasta pihalla: ei mitään massiivista kylpytynnyriä, vaan vanha tassuamme, yhdistettynä vaikka aurinkoenergiaa vedenlämmityksessä hyödyntävään suihkuun. Uima-altaatkin yleistyvät. Itsekin haaveilen altaasta, jos vain olisi oma kaivo, mistä siihen saisi vedet. Oma pieni lampi olisi myöskin ihana! Oikeastaan kaikki käy...

 
 
·         Neutraalin maanläheisiä sävyjä yhdistellään valkoiseen. Väripiristystä tuodaan pientekstiileillä.

·         Suuret istutusruukut ovat tulleet jäädäkseen. Materiaalit ovat pakkasenkestäviä, ja suojaavat kasvien juuria talvenkin aikana. Ruukkuihin istutetaan pieniä puita, ja juurelle vaikkapa pensasmustikkaa. Ruukkupuutarhan ilmettä on helppo muutella trendien mukaan.
 
 

·         Suurissa pihoissa korostuu luonnonmukaisuus. Esimerkiksi metsäpuutarhat kiinnostavat monia helppohoitoisuutensa takia, ja ne houkuttelevat puoleensa myös pieneläimiä. Pihan kukkivat kasvit ovat niittymäisen vapaasti kasvavia. Osan nurmikentästä voi korvata luonnonmukaisella kedolla, ketokukkien siemensekoituksia on tarjolla useita erilaisia.


 

 
*     Hyötykasvien kasvatuksen suosio jatkuu. Istutuksissa yhdistellään koriste- ja hyötykasveja (kuten edellä mainitut pienet puut ja pensasmustikka).

·         Muotikukat tulevat nyt mummolasta, monet trendikukista ovat vanhoja, uudelleen löydettyjä suosikkeja. Yhdistävä piirre on helppohoitoisuus ja kestävyys.
 
 
·         Kukkivista kasveista uuteen suosioon ovat nousemassa mm. pelargonia, ruukkuhortensia, tuoksu- eli hajuherne ja ruukkuneilikka. Sininata on vastaus heinäkasvibuumiin, ja riippahernepensas on sopiva pieni puu tai puumainen pensas ruukkuistutuksiin.

 

(Lähteenä mm. Terassi-lehti ja Helsingin Sanomat. Kaikki kuvat on napattu Pinterestistä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti