torstai 5. tammikuuta 2017

Pakkasruokaa linnuille

HRRRR miten on kylmä! Aloitin alkutalvesta lintujen ruokinnan, ja näillä pakkasilla on erityisen tärkeää, että huolto pelaa eikä murkina lopu kesken.


Askarteluhuumassa tein ennen joulua linnuillekin oman "kranssin".



Kranssi sisältää kookosrasvaa, pähkinöitä sekä niin kuorittuja kuin kuorimattomiakin auringonkukansiemeniä. Sulatin rasvan kattilassa, sattumat sekaan, seos vanhaan kakkuvuokaan ja jääkaappiin jähmettymään. Valmis!

Joulun aikaan tirppabaarin tarjoilut oli muutenkin runsaat ja lämpötilakin plussalla, joten kranssi jäi tarjoilematta. Se on erittäin tuhtia ja rasvaista evästä, enemmän kuin sopivaa tällaisiin pakkaspäiviin, joten vein sen tarjoille nyt.

Hinnan takia omia virityksiä ei kannata alkaa tekemään. Tarpeet maksaa sen verran, että sillä rahalla saa jo useamman valmiin rasvaseostangon. Mutta kun kokeilla piti.

Ja huomiona: ainakaan kovimmilla pakkasilla linnuille ei kannata tarjota kuorimattomia auringonkukansiemeniä. Linnuilta kuluu enemmän energiaa siemenen kuorimiseen, kuin mitä se siemenestä saa. Eli kun energian tarve on suurin, olisi ruoan oltava helposti nautittavassa muodossa. Tässä kranssissa on kuitenkin niin paljon rasvaa ja muitakin komponentteja, että ne varmasti korvaavat siementen kuorimiseen käytetyn energian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti