maanantai 1. heinäkuuta 2013

Mysteeri: kuka vie kaikki mansikat??

Tai vain ne hyvät "oikeat" mansikat, kuukausimansikka ei varkaalle kelpaa.

Ruukussa kasvavaan mansikkaan on tullut roppakaupalla raakileita, jotka ovat alkaneet yksi kerrallaan kypsyä kauniin punaisiksi. Yhtään mansikkaa en vain ole suuhuni saanut, sillä sitä mukaa kun ne ovat syöntivalmiita, ne menevät jonkun muun suihin.

Ensin epäilin syylliseksi lintuja, sillä ruukku on aivan kasvihuoneen ovella, ja punaiset marjat voivat houkutella siivekkäitä. Suojasin ruukun edestä päin kompostikehikon verkolla. Ylhäältä katsottuna marjat eivät juuri näy, sillä lehtikasvusto on niin tiivis.


Viritelmä ei ole kaunis, ja se on hyvin kiikkerä. Ajattelin kuitenkin, että näenpä ainakin nurin olevasta verkosta, jos joku tai tietysti paremminkin jokin on mansikoitani käynyt verottamassa. Välillä epäilin jo omia silmiäni ja muistiani, että onkos niitä mansikoita nyt niin paljoa ollutkaan...

Ja kuinkas kävi: kuvassa punaisena mollottava mansikka oli seuraavana aamuna viereisellä kasvatuslavalla, n. 30-40 sentin päässä. Se ei ole voinut millään pompata sinne itse. Mutta verkko oli pystyssä...

Ovi oli yön kiinni. Joko ryöstö on tehty illalla juuri ennen oven sulkemista, tai varas on päässyt yöllä sisään. Ensimmäisessä tapauksessa voro lienee orava, mutta toisessa epäilty on hiiri.

Meidän pihassa on kumpiakin. Oravia näkyy harvoin, mutta puoliksi tai kokonaan syötyjä kuusenkäpyjä löytyy milloin mistäkin, ja kokonaisten käpyjen jemmoja on kukkaruukuissa ja niiden takana, ulkona olevalla kasvatuslavalla, rappusten nurkassa, luumupuussa... Hiiren pesä taas on vanhassa lehtikompostorissa, heti kasvihuoneen takana. On mahdollista, että sokkelin ja maan väliin on jäänyt johonkin kohtaa hiirun mentävä kolonen. Pitää tutkia tarkemmin...

Ja tosiaan: vetiset ja mauttomat kuukausimansikat ei tälle kulinaristille kelpaa!



Ekat avomaankurkut on kohta valmiita poimittavaksi! Ellei nääkin nyt mee muihin suihin sitä ennen...

Krassi ja ruusupapu alkoivat muuten kukkia viikonlopun aikana. Kannattaisi kai kääntää selkänsä viljelyksilleen vähän useammin, kun heti alkaa tapahtua.



Krassin väriksi oli luvattu valkoinen, mutta aika keltaisia nämä ovat. Ihme, että ylipäätään kukkii, kun on aika kitulias ja tietysti täynnä kirvoja tai mitä lie, kuten aina... Kotina krassilla on tulikori.


Ruusupapua on samassa ruukussa valkoista ja vaaleanpunaista.


Köynnökset kasvavat niin paljon tuen yli, että niitä piti jo vähän sitoa kiinni, etteivät repeydy irti omasta painostaan.

Taustalla näkyvä keinu vaatisi muuten vähän tuunausta, pitäisikin ottaa työn alle...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti