sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Ruukuntekoa kurkulle ja kurpitsoille

Kun olen tässä kokeillut esikasvatettaville kasveille erilaisia kasvualustoja (eli turvenappeja ja paria erilaista taimimultaa), niin jatkoin samalla linjalla, ja kokeilin tehdä istutusruukut kurkuille ja kesäkurpitsoille itse.


Apuna käytin tällaista ruukkumuottia, ja materiaalina Hesaria. Ei siis mikään uusi keksintö, mutta mulle hyvinkin tuore tuttavuus. Vähän huvittavaa: joissakin nettikaupoissa tuota härveliä myydään isonakin erikoisuutena, ja hintaa on kympistä ylöspäin. Prismassa tämä maksoi kolmisen euroa.


Masiinaan mukana tuli selkeät käyttöohjeet. Sanomalehtipaperista leikataan tai revitään noin 30 sentin pituisia ja 9 sentin levyisiä suikaleita. Suikaleet kiedotaan ruukkumuotin ympärille niin, että paperia jää pohjapuolelta reunan yli noin kolmen sentin verran. Tämä vara taitellaan ruukun pohjaksi niin, että saumakohta taitetaan ensin. Sitten muotti painetaan tiukasti muotin pohjaosaan ja tiivistetään taitos. Lopuksi ruukku irroitetaan muotista, ja tämä se tuntuikin olevan operaation hankalin osa, sillä hentoinen paperi repeää herkästi. Ainakin, jos paperisuikale on kiedottu muotin ympärille tiukkaan.


No mutta valmista tuli! Siinä sitä on nyt kurkkua ja kesäkurpitsaa monenlaista! Kesäkurpitsaa on kahta lajia, samoin kasvihuonekurkkua, ja avomaankurkkua on kolmea eri plaatua. Siemeniä olisi ollut vielä lisääkin, mutta ei mulla riitä tilat, ei nyt esikasvatusvaiheessa, eikä sitten myöhemminkään.

Tarrakirjoitin eli dymo on sitten näppärä vehje! Naksuttelin sillä nimikyltit näillekin viljelmille, ja liimasin tuon muovisen alustakaukalon reunaan aina kyseiselle kohtaa.


On muuten olleet säidenhaltijat sekaisin! Välillä paistaa aurinko hyvinkin lämpimästi, mutta seuraavassa hetkessä tulee räntää ja rakeita niin, että maa on valkeana. Ja sitten paistaa taas. Ukkonenkin on jyristellyt kolmena, ellei neljänä päivänä, ja tänään oli ihan kunnon ukonilma salamointeineen ja kaatosateineen. Noh, kesää kohti!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti