sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Mä vaan piirrän...

Pihasuunnittelukurssi etenee, ja vihdoinkin olen saanut jollain lailla juonen päästä kiinni. Nyt alkuun piirrän koko tontin olemassaolevine rakennuksineen, istutusalueineen jne, varaan tarvittavat tilat esimerkiksi autotallille ja hyötypuutarhalle, merkitsen poistettavat isot puut... Mittakaava on 1:200, eli ei onneksi ihan pienintä piiperrystä.




Piirros tehdään voipaperia muistuttavalle skissille. Vielä puuttuu vaikka mitä, ja ylimääräisiä apuviivoja risteilee siellä täällä... Jos tämän haluaisi tehdä ihan viimeisen päälle oikein, tulisi piirrokseen merkitä myös korkeuserot, eli korkomerkinnät. Voi olla, että jätän väliin ihan suosiolla.


Kun yleisnäkymä on valmis, on aika piirtää detaljikuvia eli pienempiä alueita, kuten istutusalueita, suuremmassa mittakaavassa. Ajatus on tässä vähän nurinkuriselta kuulostava: mitä pienemmässä mittakaavassa piirros on, sitä suurempaa aluetta se esittää, ja päin vastoin. Detaljikuvat eli yksityiskohdat voidaan piirtää vaikka 1:20, joka on siis suuri mittakaava, vaikka luvut on pieniä. Yksi sentti piirroksessa vastaa 20 senttiä luonnossa. Piirroksen tarkkuus on sitä luokkaa, että esimerkiksi kukkapenkkiin merkitään jokainen istutettava kasvi, ja lasketaan alueelle tarvittava taimimäärä ihan oikeasti.


Kun lyijykynäpiirrokset on valmiita, ne piirretään puhtaaksi tussilla, suunnitelmaan lisätään piirroksessa käytettyjen symbolien selitykset ja listataan istutettavat kasvit. Suunnitelmaan lisätään myös nimiö, josta käy ilmi suunnitelman tekijä. Sitten piirrokset kopioidaan liikkeessä niin, että ne näyttävät Ihan Oikeilta ja Virallisilta Suurilta Suunnitelmilta :)


Pihasuunnitelman tekemisessä hyvä oppikirja on Timo Soinin (ei SEN Timo Soinin!) Viherrakentajan käsikirja. Se on tiukkaa asiaa, eikä mikään nätti selailu- ja katselukirja. Kirjassa käsitellään mm. mittaustekniikkaa, kasvillisuuden ja rakenteiden suojaamista, maanrakennus-, päällyste- ja kasvualustatöitä ja viheralueiden rakenteita. Jos aihe ei kiinnosta, niin opus sopii myös unettoman iltalukemiseksi, toimii takuulla.




Sain mieheltä aiheeseen liittyvän lahjan, joka ilahdutti todella: 50 metrin mitan! Mua on kuulemma tosi helppo miellyttää :)


 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti