perjantai 31. maaliskuuta 2017

Valmista tuli!

Jee, pihasuunnitelma on valmis :)



Kyllä sitä hartaasti piirustella sai. Ja kun luonne on vielä sellainen, että lopputuloksen pitäisi olla perfecto ja ammattilaisen tasoa, niin ei ollut ihan hermoja hivelevää hommaa.




No ei se tietenkään ammattilaisen kädenjälkeä vastaa, aivan on harrastelijan tasoa. Mites se menikään: ruma se on, mutta kuitenkin oma! Eli olen lopputulokseen kuitenkin aika tyytyväinen.


Tein siis yhden ison kuvan, missä näkyy koko hehtaarin tontti, ja kahdesta istutusalueesta yksityiskohtaisemmat detaljikuvat. Kaikki on tässä vaiheessa piirretty puhtaaksi tussilla kuultopaperille. Seuraava askel on käydä kopiofirmassa siirtämässä nämä "tavalliselle" paperille, ja halutessaan kuvat voi myös värittää.


Isoin työ alkaa tietenkin sitten, kun suunnitelmia aletaan siirtää käytäntöön, mutta se on aivan kesäretki verrattuna piirtämiseen, kun tykkään laitella pihaa. Oi kesä, missä viivyt!?

maanantai 27. maaliskuuta 2017

Lippuarvonta Kevätmessuille!









Messulippuarvontaa pystyyn, eli kaikkien tätä julkaisua kommentoineiden kesken arvotaan pääsylippu Kevätmessuille Helsinkiin (6.-9.4.). Onnetar kohtaa kahta kommentoijaa (yksi lippu/hlö), joten kannattaa osallistua, mahdollisuudet voittaa on melko hyvät :)


Lähetän liput sähköpostitse, joten jätäthän kommenttiin yhteystietosi.


Arvonta päättyy perjantaina 31.3. klo 18. Onnea matkaan :)

torstai 16. maaliskuuta 2017

Hyvin läks!

Olin huolissani siitä, miten green zebran alut lähtevät kasvuun mullassa, kun niiden siirtäminen idätysalustalta (eli talouspaperilta) meni vähän myöhäiseksi. No tilanne oli vuorokautta myöhemmin tämä:


Eli aivan merkittävää kehitystä on tapahtunut. Kaiken kaikkiaan tosi nopea prosessi, suoraan multaan laitetut siemenet itivät paljon hitaammin ja vaivalloisemmin kuin nämä!




Jollain muulla on kyllä vähän vaikeeta nyt, ja se on kiinanruusu. Lykkäsin sen leikkaamista, koska en halunnut keskeyttää kukintaa. No kukinnallepa ei ollut loppua näköpiirissä, joten kasvilta anteeksi pyydellen leikkasin sen alas, ja tosi raskaalla kädellä. Yhtä pientä sivuhaaraa lukuunottamatta napsin kaikki oksatkin pois. Miehen sanoja lainatakseni, jos se tuosta selviää, niin on kyllä sitkeä pirulainen.

keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Esikasvatuskokeilua

Viimeksi tuossa papuilin, kun lempparitomaattini green zebra ei ollut innokas lähtemään siemenestä kasvuun. Facebookin puutarharyhmässä kovin mainostettiin siementen idättämistä talous- tai suodatinpaperissa, niin piti tietty kokeilla.




Eli laitoin muovikipon pohjalle palan talouspaperia, siemenet päälle, toinen pala paperia päällimmäiseksi ja kostutus suihkepullolla. Tasaisen kosteuden takaamiseksi laitoin vielä kelmun kipolle kanneksi.


Ja jopa lähti! Siemenet itivät ihan muutamassa hassussa päivässä, ja tilanne meinasi karata jo aivan lapasestakin. Siemenet olisi tarkoitus siirtää paperilta multaan siinä vaiheessa, kun juurta pilkottaa. Näissä on jo sirkkalehtiäkin. Koitin asetella nämä nyt multaan mahdollisimman hyvin, toivottavasti edes joku jatkaa kasvua.


Hankin kotiin vähän lisää vihreää. Lapsuudenkodissani oli iso fiikus eli kumipuu, ja sellaista olen itsellenikin halunnut. No nyt löysin kirpparilta yhden pelastettavan reppanan, joka oli pakko tuoda kotiin.




Ihan terhakkaasti se näyttää jo jaksavan, joten sen uskaltaa varmaan pian siirtää isompaan ruukkuun, nykyinen on jäänyt aika pieneksi. Ja istuu sitten paremmin tuohon koriinkin, kun nousee vähän ylemmäs.




Fiikus olisi hyvä myös latvoa nyt, jos sen haluaa haaroittuvan. Ja tietysti haluan, mutta pitää varoa, ettei nyt pienelle aikaa aiheuta kasville liikaa järkytyksiä.




Lopuksi aiheesta aivan kukkaruukkuun... Kuvassa ei ole mitään huonekasvien vihulaisia, vaan kuivattuja kotisirkkoja, ihmisravinnoksi tarkoitettuja. Hyönteisiä ei ole vielä hyväksytty EU:n alueella elintarvikkeeksi, mutta pääsin silti näitä nyt maistelemaan. Ei ne maistuneet oikein miltään, ei ainakaan epämiellyttävältä. Vähän meinasi kurkussa jarrutella tietoisuus siitä, mitä onkaan nyt nielemässä. Vaikka sirkkoja ehkä jonain päivänä kaupan hyllyltä voi löytyäkin  niin veikkaanpa, että nautin jatkossakin proteiinini vähän perinteisemmässä muodossa.

perjantai 10. maaliskuuta 2017

Missä kevät luuraa...

Okei, myönnän, ilmassa on nyt ehkä turhaa kiirehtimistä ja kiukkuilua... Mutta missä on kevät?? Maaliskuu on ensimmäinen kevätkuukausi, saisi alkaa jo näkyäkin jossain.





No jotain näkyy sentään esikasvatusikkunalla: tomaatit on taimella. Huonoiten (oikeassa yläkulmassa) menestyy tietysti ne, joita eniten odotan, eli green zebrat. Nämä on nyt luonnonvalon varassa kaikki, eteläikkunalla, mutta valoa on kyllä vielä hieman turhan nirkosesti. Näkyy pitkinä ja honteloina taimina.




Kiinanruusulla sen sijaan menee kovinkin kukkeasti, eli kaksi nuppua aukeamassa ja kolmaskin hyvin tekeillä. Tosi kiva muuten, mutta haluaisin päästä leikkaamaan kiinaria, jotta se vahvistuisi, mutten raski niin kauan kuin se pukkaa kukkaa. Täytyy kai kohta vain kovettaa luontonsa.


Ulkona talvi jatkuu ja jatkuu vaan...





Oikein mukavaa tietysti siinä mielessä, että metsäpolut on tosi hyvässä kunnossa. On aivan ihanaa, kun metsään pääsee suoraan omalta pihalta! Täytyykin tallata polkuja nyt ahkerasti, että niistä jäisi edes joku jälki olemaan sittenkin, kun lumet on sulaneet. Terminen kevät saattaa iltsikan mukaan alkaa jo ensi viikolla. Veikkaan, että maasto on paikoin sitten niin märkää, että kulkemiset täytyy hetkeksi unohtaa, tai hommata kunnon kumpparit.